Szerzői jogi ügyvéd vagyok

Bemutatkozom

Dr. Fodor Klaudia Franciska vagyok, szerzői jogi ügyvéd, cégjogi szakjogász, a szerződések szerelmese.


Több, mint egy évtizede foglalkozom szerzői joggal. Neked miben segíthetek?

Hogyan lettem szerzői jogi ügyvéd?

Mosonmagyaróváron nőttem fel, és ott jártam hatosztályos német-magyar kéttannyelvű gimnáziumba. Ambiciózus gyerek voltam, aki szívesen tanult és tette folyamatos kihívások elé magát. Tizenháromszoros túljelentkezésben vettek fel az ELTE jogi karára. 19 évesen tettvággyal tele felkerültem a fővárosba és elkezdtem a jogi tanulmányaim az ELTE-n.

Már másodévesen beleszerettem a szerzői jogba.

A szellemi alkotásokban az a közös, hogy az oltalom tárgyai – az ingók és ingatlanokkal ellentétben – nem kézzel foghatóak. Ezek elvontan léteznek, és a jogalkotó mesterségesen teremt oltalmat köréjük. Amíg a szűkösségük megmarad, addig a vagyoni értékük is.

Nagyon tetszett ez a gondolat! Az egyetemen elkezdtem szerzői jogi témákat kutatni.

Először a know-how forgalomképességéről írtam az évfolyamdolgozatom: a szerződéses szabadság és a piac logikája mentén a védett tudás és más szellemi alkotások specialitását vizsgáltam.

Majd a szakdolgozatom dr. Faludi Gáborhoz, a ma élő szerzői jogász-legendához írtam. A téma az üreshordozó jogdíj volt. Azt vizsgáltam, hogyan nyújthat a tömeges szerzői jogsértések tekintetében kompenzációt a hordozók árába épített átalánydíj. A dolgozatommal megnyertem a szerzői jogi diplomamunkák elismerését, az Apáthy István-díjat.

Summa cum laude végeztem az ELTE-n, majd az első perctől kezdve jogászként dolgoztam.

Először egy nemzetközi ügyvédi irodában tanultam meg a jogi munka eleganciáját, az ügyfélkommunikációt, és háromnyelvű szerződéseket írni. Ezután 7 teljes éven át az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnél mélyítettem a szerzői jogi tudásom peres eljárások, felhasználási szerződések, rutin és stratégiai jelentőségű szerzői jogi ügyek mentén. Ezt követően egy rövid kitérő jött a MOL-nál, ahol társasági jogászként dolgoztam. Végül elhivatottságomnak eleget téve megalapítottam a saját ügyvédi irodám, ahol azóta is közvetlenül az ügyfeleket szolgálom.

Magyarország legnagyobb szerzői jogi közös jogkezelő szervezeténél töltött hét év meghatározó volt a karrieremre.

Vicces történet, hogy amikor az Artisjus képviseletében pereltünk mobiltelefon-gyártókat üreshordozó-jogdíj iránt, az egyik alperes képviselője idézett a beadványában a szakdolgozatomból. Gyengíteni akarta az érvelésünket, de nem jött neki össze.

Sorra nyertük az „üreshordozós pereket”. De ennél sokkal több történt itt.

Az Artisjusnál megismertem a szerzői jog elméletét és gyakorlatát, a szerzők és a felhasználók folyamatos érdekellentétét kicsiben és nagyban, stratégiai jelentőségű jogvitákon át a mindennapos felhasználási szerződésekig.

Néhány éve pedig megnyitottam a saját ügyvédi irodám.

Továbbra is „szerzői jogi ügyvédnek” vallom magam.

Minden, ami szerzői jog

A szaktudásom miatt gyorsan ki tudtam építeni a szerzői jogi praxisom, és rengeteg ügyfélnek tudtam segíteni:

2019-ben másoddiplomaként társasági jogi és cégjogi szakjogász diplomát szereztem.

Ügyfeleim nagy része kreatív tevékenységet végez vagy szellemi terméket állít elő (például piacteret üzemeltető vállalat, tréner, honlapfejlesztő). Olyan vállalkozók, akik aggódnak a szellemi termékük megóvása miatt. Céges ügyben, védjegyoltalom és „ötletek oltalma” témában szakjogászként holisztikusan vizsgálom és átfogóan válaszolom meg a kérdéseiket.

Ügyvédként egyre több olyan külföldi ügyfelem lett, aki hazánkban nyújt szellemi termékkel kapcsolatos szolgáltatást.

Ezen túl a magyar ügyfeleim is kacsingatnak külföldre – így folyamatosan kamatoztatom a nemzetközi ügyvédi irodában szerzett gyakorlatom.

Mivel folyékonyan beszélek és írok angolul és németül, kifejezetten keresem a külföldi ügyfelet és kihívásokat.

Furcsának tűnhet, de én imádok idegen nyelven szerződést írni, véleményezni és tárgyalni. Tapasztalatom miatt gyorsan ki tudtam építeni a szerzői jogi praxisom, és rengeteg ügyfélnek tudtam már segíteni.

Mi a közös az ügyfeleimben?

Az ügyfeleim mind ALKOTNAK: zenével, irodalommal, vagy más kreatív tevékenységgel kapcsolatos üzletet visznek – de nem szeretnek a jogi dolgokkal bajlódni.

Itt jövök én!

Szaktudásommal és a részletekre kiterjedő figyelmemmel minden nap őket támogatom. Felhasználási szerződéseket írok és véleményezek, szabályzatokat szerkesztek, jogvitás ügyekben tanácsot adok, képviselem őket, az üzleti stratégiájuk kialakításában és a szellemi termékük megóvásában segítek, és számtalan jogi kérdésben adok eligazítást a mindennapokban.

Hogy azzal foglalkozhassanak, amiben ők jók.

Az alkotással, a tudás és a szellemi termékek létrehozásával.

Szerencsés vagyok, hogy velük dolgozhatok!

 

 

Neked is olyan vállalkozásod van, ahol

és olyan JOGI FELADAT MERÜLT FEL, amivel nem tudsz megbirkózni?

Nem is kell. Neked egy jó ügyvéd kell. Én szerzői jogi ügyvéd vagyok. Keress meg, beszélgessünk a vállalkozásodról.

Három elv mentén dolgozom

Érthető, személyre szabott magyarázatot adok.

Nem bújok a bonyolult jogi nyelv mögé, hanem könnyen érthető válaszokat adok az ügyfeleknek. Egyedi, az ügyre szabott tanácsot adok. Ez a szupererőm.

Haladok a korral.

Elkerülöm a szükségtelen és költséges személyes találkozásokat. Ügyfeleimnek a korszerű technikák felhasználásával elsősorban online, Skype vagy Teams alkalmazással segítek.

Személyesen neked.

Ha engem bízol meg, nem a jelöltemmel és nem az asszisztensemmel fogsz dolgozni. Hanem velem.

Tégy egy próbát!

Jelentkezz be egy bemutatkozó beszélgetésre.