SZERZŐI JOGVITÁK

JOGVITÁK, pERES KÉPVISELET

Az inspiráció létezik, de dolgozni kell érte.

(Pablo Picasso)

Hatékony érdekképviselet

szerzői jogvitában bíróság, hatóság előtt

Akár szerző vagy, akár felhasználó, a szerzői jogvita olyan rendkívül stresszes élethelyzet, amiben szakértő ügyvéd támogatására van szükséged!

Szerzői jogvitában teljes erőbedobással, szaktudással, és sokéves tapasztalattal képviselem az érdekeid!

Jelentkezz be konzultációra!

Megsértették a szerzői jogod, és nem szeretnéd eltűrni? Szeretnéd, hogy abbahagyják az alkotásod másolását? Használják a műved, de fizetni nem akarnak?

Lépj fel a jogsértővel szemben!

Esetleg Te vagy az, akit megvádoltak azzal, hogy megsértette más szerzői jogát?

Védekezz szakértő ügyvéd bevonásával!

Szerzői jogvitába keveredtél, és szeretnéd a lehető leggyorsabban lezárni?

Megírom az egyezséget, elsimítjuk az ügyet, amilyen gyorsan csak lehetséges!

BÍZZ MEG ENGEM, AKI SZERZŐI JOGBAN JÁRTAS ÜGYVÉDKÉNT MAXIMÁLISAN ÉRVÉNYESÍTEM AZ ÉRDEKEID A SZERZŐI JOGVITÁBAN!

ÉN EBBEN TUDOK NEKED SEGÍTENI, HA SZERZŐI JOGVITÁBA KERÜLTÉL:

Akár a Te jogod sértették meg, akár téged ért olyan vád, hogy szerzői jogot sértettél, a szerzői jogvita egy rendkívüli élethelyzet, amiben szakértő ügyvéd támogatására van szükséged!

Minden esetben teljeskörű tanáccsal látlak el, a perben vállvetve kiállok az érdekeidért, és arra törekszem, hogy az ügy mielőbb egyezséggel záródjon.

HA A TE SZERZŐI JOGOD SÉRTETTÉK MEG:

Ha megsértik a szerzői jogod, tanácstalannak érzed magad, és számos kérdés kavarog benned. Nem akarod eltűrni. De hogyan kell ellene tiltakoznod? Mit kell tenned? Hogyan képviseld magad?

Én jogvita minden szakaszában abban segítelek, hogy maximálisan érvényesítsd a szerzői jogaid:

  • Megírom a felszólítást, amivel a jogsértés abbahagyására, fizetésre hívod fel a jogsértőt
  • Megírom a keresetlevelet, és érvényesítem az igényeid
  • Képvisellek a bíróság, hatóság előtt, és közben tanácsokkal látlak el
  • Megírom az egyezséget, ami lezárja az ügyet, a felek együttes akarata szerint

HA AZT ÁLLÍTJÁK, HOGY TE SÉRTETTÉL SZERZŐI JOGOT:

Nem minden jogsértés, ami elsőre annak látszik. Ha ilyen felszólítást kapsz, a legfontosabb, hogy higgadtan gondold át, mit lehet tenni, hogy a kárt minimalizáld.

Én abban segítelek, hogy messzemenőkig kiaknázzuk a védekezési lehetőséged a téged ért támadás ellen:

  • Megírom a választ a felszólításra, amit kaptál
  • Ha per indult ellened, megírom az alperesi ellenkérelmet, felállítom a védekezési stratégiád
  • Képvisellek a bíróság, hatóság előtt, és közben tanácsokkal látlak el
  • Megírom az egyezséget, ami lezárja az ügyet, a felek együttes akarata szerint

Képviselje egy hozzáértő ügyvéd az érdekeid a bíróság előtt!

Keress bizalommal, megbeszéljük a részleteket!

A 9 leggyakoribb kérdés szerzői jogvitáról

Alább azokat a szerzői jogvitál kapcsolatos kérdéseket, és azok egyszerű, közérthető válaszát foglaltam össze, amivel a praxisom során leggyakrabban találkoztam. Ez értelem szerint nem minősül jogi tanácsadásnak – egyedi ügyben jelentkezz be konzultációra!

Egy olyan helyzet, amikor a szerző, a jogutód, vagy más jogosult azt állítja, hogy engedély nélkül használták fel a művét, például többszörözték, terjesztették, átdolgozták, nyilvánosan előadták. Ha volt szerződés a felek között, akkor szerzői jogvita az is, amikor a felhasználás a szerződést megszegve történt.

Igen. A törvény főszabály szerint abból indul ki, hogy a felhasználásért jogdíjat kell fizetni. Ezért igen gyakran az a vita alapja, hogy a felhasználó nem fizetett jogdíjat a felhasználás után.

Úgy bizony, ugyanis a szerzői jogi törvény értelmében a szerzőt megilleti a műben szereplő jellegzetes és eredeti alak kereskedelmi hasznosításának és az ilyen hasznosítás engedélyezésének kizárólagos joga is. Ha tehát pólóra nyomtatják a karaktereket, társasjátékot hoznak létre vele, vagy folytatást írnak hozzá, és ahhoz nem kérnek a szerzőtől engedélyt, akkor a szerző az ilyen felhasználással szemben felléphet.

Többek között a jogsértés megállapítását, abbahagyását, elégtétel adását, a jogsértéssel elért gazdagodás kifizetését, kártérítést.

Javaslom dokumentálni, mi történt, és minél több bizonyítékot rögzíteni. A fokozatosság jegyében először érdemes saját szavakkal felszólítani a jogsértőt. Ha ez nem vezet eredményre, akkor javasolt ügyvédet megbízni, aki segít a stratégia felállításában, és a megfelelő jogszabályi hivatkozásokkal felszólítást küld. Ha ez eredménytelen marad, akkor pert kell indítani, és bíróság előtt érvényesíteni a szerzői jogot. Ehhez a törvény értelmében kötelező ügyvédet megbízni. Engem bizalommal lehet keresni ilyen ügyekben!

A per a polgári peres eljárások szabályai szerint zajlik: a pert megindító szerző igyekszik bizonyítani, hogy megsértették a szerzői jogát, az alperes pedig védekezik. A per időtartama az ügy bonyolultságától és a bíró hozzáállásától függően néhány hónaptól több évig is eltarthat. Volt olyan perem, ahol az első tárgyaláson ítéletet hozott a bíróság, és olyan is, ahol ez másfél év után történt meg.

A per költségei több tényezőből állnak össze. A megfizetendő illeték a pertárgyérték 6 % (a pertárgyérték pl. az az összeg, aminek a megfizetését követeljük a másik féltől). Az ügyvédi költség attól függ, mennyire hosszú ideig tart a per, hány iratot kell készíteni. A költséget lényegesen növelni tudja, ha szakértői véleményre van szükség.

Érdemes minél előbb szerzői jogban jártas ügyvéd tanácsát kérni, vele együtt felállítani a védekezési stratégiát. Nem minden szerzői jogsértés, ami első ránézésre annak tűnik! Egy hozzáértő ügyvéd segítségével a szerzői jogsértések jogkövetkezményeit lehet enyhíteni, és akár alternatív megoldást is lehet találni a vita megoldására. Engem bizalommal lehet keresni ilyen ügyekben!

Ha a felek nyitottak a jogvita peren kívüli rendezésére, akkor egyezséget lehet kötni. Így peren kívül, a felek megállapodása zárja le a jogvitát. Magam is több jogvita békés lezárásában működtem közre. Ha egy mindenre kiterjedő egyezségre van szükséged, keress bizalommal!

Rólam mondták