Szerzői jog, fotók és archívumok (MTVA vs Fortepan)
Szerzői jog, fotók és archívumok (MTVA vs Fortepan)
Szerzői jog, fotók és archívumok (MTVA vs Fortepan)-cover

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2023. április 18.

Fotóarchívumok szerzői joga - az MTVA esete a Fortepannal

A cikkben a fotóarchívumok szerzői jogát vizsgálom az MTVA és a Fortepan közötti jogvita apropóján. A jogvita rávilágított arra, hogy gyakran nem könnyű eldönteni, ki rendelkezik a szerzői jogokkal akkor, amikor évtizedekkel korábban hozták létre a művet, nagy számú művek szerzői jogait egyszerre szeretnék kezelni, és a szerzői jogok megszerzésére hivatkoznak a jogvitában álló felek. A témában meghívást kaptam az M5 műsorába egy kerekasztal-beszélgetésre, ahol a fotóarchívumok szerzői jogát és kapcsolódó politikai kérdéseket elemeztünk.

Az MTVA dörgedelmes felszólítólevelet küldött a Fortepan online fotóarchívumnak. A vita onnan indult, hogy az archívum – állítása szerint – olyan fotókat is elérhetővé tesz, amiket az MTI fotósai készítettek még évtizedekkel ezelőtt, és aminek a szerzői jogaival az MTVA rendelkezik. A szerzői jogsértés miatt az MTVA perrel fenyegette meg az archívumot. Az archívum azzal védekezett, hogy a szocializmusban keletkezett fotókat azok örökösei ajándékozták nekik. A beszélgetés kezdetektől politikai-ideológiai irányt vett, amiben én nem vettem részt.

Én általánosítások helyett a szerzői jog objektív mércéjével próbáltam árnyalni a témát, hiszen az ügy számos szerzői jogi kérdést felvet:

Nézzük a három, talán legfontosabb szempontot.

Önmagában a fotópéldányok birtoklásával biztosan nem.

A fotópéldányok örökösei a Fortepanra ajándékozták ugyan a fotópéldányok tulajdonjogát, de szerzői jogot ezzel nem ruháztak rá. A kettő ugyanis szigorúan elválik egymástól.

Pusztán azért, mert megszerezzük egy mű (pl. fotó, könyv, újság) példányát, még nem szerzünk a szerzői művön felhasználási jogot. Ez lehet a beszélgetés fő üzenete.

Ezt bizony ebben a műsorban tényként kezelték.

Próbáltam rávilágítani, hogy az, hogy ki szerezte meg a szerzői jogot, egy perben bizonyítási kérdés lenne.
Hogyan lehet a szerzőséget bizonyítani? Vissza kell ásni a fotók keletkezésének időpontjáig, és az alapul fekvő, a fotó keletkezését megalapozó jogviszonyig. Egy cég sem vindikálhat „bemondásra” szerzői jogot magának egy vegyesen összegyűjtött műhalmazra.

A műpéldányok birtoklása az MTVA számára ugyanúgy nem keletkeztet szerzői jogot, ahogy nem keletkeztet a Fortepan számára sem.

Az MTVA akkor rendelkezik a fotók felhasználási jogával, ha fotónként igazolni tudja, hogy azokat az ő (vagyis pontosabban a jogelődje, az MTI) fotósa munkaköri kötelezettségként alkotta.

A beszélgetésben egy másik jogásztól elhangzott, hogy ez „jogi szőrszálhasogatás”. Ezen jót mosolyogtam magamban. Alaptétel, hogy a bíróságon bizonyítani kell azt, amit állítasz. Ezt külön fejtegetni sem szükséges. A bíróságok már csak ilyen szőrszálhasogatók.

„A szerzői jogok megszerzésének bizonyítása jogi szőrszálhasogatás.” Na persze 🙂

A műsorban negatív képet festettek arról, Magyarországon milyen rossz a szerzői jogi jogkövetési morál. Tény, hogy online máig gyakori, hogy megsértik az alkotók szerzői jogát. Én azonban nem gondolom, hogy „reménytelen a helyzet”.

A Fortepan-MTVA ügy egy jó apropó, hogy a szerzői jogi jogsértésekről, és a helyes gyakorlatokról beszéljünk. Én ügyvédként naponta találkozom szerzőkkel, akik fellépnek a jogaik megsértőivel szemben, és felhasználókkal, akik megfelelő szerződésben szeretnék rendezni egy szerzői mű felhasználását.

A helyzeten egyrészt edukációval lehet tovább javítani: az embereket meg kell tanítani arra, mik a szerzői jogok, a jogi alapműveltséget már a középiskolában lehetne fejleszteni.

Másrészt tovább bátorítanám a szerzőket, hogy jogsértés esetén érvényesítsék a jogaikat. Álláspontom szerint a kettő együtt tudja javítani a jogkövetési morált.

Ha visszanéznéd a beszélgetést, kattints a lenti képre!

Az M5 stúdiójában az Ez itt a kérdés! felvételén. Műsorvezető: Gulyás István

Jelen cikk értelem szerint nem minősül és nem minősülhet jogi tanácsadásnak, hiszen azt az egyedi ügy ismeretében, a felhasználás pontos áttekintése alapján tudok adni.

Ez csak egy rövid kivonata a televíziós beszélgetésnek, és egy rövid összefoglalása annak, amit a fotóarchívumok szerzői jogáról érdemes tudni. Ha közös jogkezeléssel kapcsolatos kérdésed van akár szerzőként, akár felhasználóként, keress bizalommal! Az első beszélgetés 10 perce ingyenes, nincsen veszítenivalód.

Dr. Fodor Klaudia Franciska ügyvéd, társasági és cégjogi szakjogász. Szerzői joggal, felhasználási szerződésekkel foglalkozik és jogi képviseletet lát el. Korábban hét évig dolgozott az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnél.
Dr. Fodor Klaudia Franciska ügyvéd, társasági és cégjogi szakjogász. Szerzői joggal, felhasználási szerződésekkel foglalkozik és jogi képviseletet lát el. Korábban hét évig dolgozott az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnél.