MINDEN, AMI SZERZŐI JOG

jogi tanács, szerződések

Ahhoz, hogy az ember az igazi művész szerepét igényelhesse,
nemcsak tehetség, szív és szellem emelkedettsége kell,
hanem józanság is, logika a viselkedésben,
s még azt is merném mondani, hogy – bizonyos számító ész is.

(Liszt Ferenc)

Jogi tanácsadás, szerződésírás, jogi képviselet 

szerzői jogi ügyben

Szerzői joggal kapcsolatos kérdés merült fel, amivel nem tudsz megbirkózni? Nem is kell. Neked egy jó ügyvéd kell.

Mi a közös az ügyfeleimben?

Az ügyfeleim mind ALKOTNAK: zenével, irodalommal, vagy más kreatív tevékenységgel kapcsolatos üzletet visznek – de nem szeretnek a jogi dolgokkal bajlódni.

A szerzői jogi ügyben fontos, milyen szerződést írsz alá.

A szerzői jogban kiemelkedő jelentősége van a szerződéseknek. A szerződést alapvetően a felek akarata alakítja, de a szabályozás egyes elemeiben mégis a szerzőt védi.

Mind az alkotói, mind a felhasználói oldalon oda kell figyelni, amikor szerződést kötünk, nyilatkozatot teszünk, engedélyt adunk, nehogy meggondolatlanul legyünk egy hátrányos szerződés rabja.

Keress meg, ha egy Téged védő szerződésre van szükséged.

A szerzői jogban minden az alkotásról szól. Még a vállalkozáson belül is.

Legyen az egy irodalmi mű, zene, festmény vagy egy épület, a szerzőt a mű létrejöttétől kezdve megilletik a szerzői jogok. Ez a szerzői jogi oltalom kezdete.

Az alkotás gyakran vállalati körülmények között történik. Egy cég is szerezhet tehát szerzői jogokat, így érdekében áll azokat megóvni.

Keress meg, beszélgessünk az alkotásodról, az ötletedről, a vállalkozásodról!

Ha a szerzői jogi közös jogkezelő előtt van jogi ügyed, szakértő ügyvédet keress meg.

A közös jogkezelés egy speciális terület. A közös jogkezelés azt biztosítja, hogy a jogosult akkor is bevételhez jusson, amikor egyedileg hatékonyan a szerzői joga nem gyakorolható.

A közös jogkezelés tehát a szerzőt szolgálja. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a közös jogkezelővel szemben kell érdeket érvényesíteni, ügyet intézni.

Mivel évekig Magyarország legnagyobb közös jogkezelő szervezeténél dolgoztam, kiemelt tapasztalattal bírok ilyen ügyekben.

Keress meg, ha segítségre van szükséged!

A szerzői mű nem azonos a védjeggyel. De kapcsolatban állhat vele.

Fontos, hogy a vállalkozásodnak jól válassz elnevezést, és lépj fel a Téged másoló tisztességtelen versenytársakkal szemben. Ennek hatékony eszköze lehet, ha a terméked elnevezésére, logójára védjegyoltalmat szerzel.

A védjegy egy árujelző. Egy jó védjegy megkülönböztet Téged a piacon a versenytárstól – de nem feltétlen szerzői mű.

Keress meg, segítek, milyen oltalmi formát válassz!

Az előadóművészek, adatbázis- és hangfelvétel-előállítók jogainak óriási a gazdasági jelentősége.

Egyes alkotások nem minősülnek szerzői műnek, hanem a szerzői jogi törvény értelmében ún. kapcsolódó jogi oltalom alatt állnak. Forgalomképesek, gazdasági jelentőségük óriási. Megfelelő szerződésekkel kell rendelkezni róluk.

Különös figyelmet igényelnek a közös jogkezelésbe tartozó jogdíjigények érvényesítése.

Keress meg, ha ilyen alkotásokat hozol létre, van benne tapasztalatom!

Ügyvédként használható megoldásokat nyújtok szerzői jogi ügyekben – megfizethető áron.

Felvennéd velem a kapcsolatot? Itt tudod megtenni!

Hogyan tudok segíteni? Nálam mindennek az alapja a jogi konzultáció, az ügyfél körülményeinek a feltárása, és a kérdések személyre szabott megválaszolása.

„Csak néhány kérdésem van!”

A jogi tanácsadás a leggyorsabb jogi segítség, amit kaphatsz!

Egy kényelmes és hatékony útja annak, hogy jogi útmutatást kapj. Ha „csak egy pár kérdésed van”, nem értesz egy szerződést, amit alá kell írnod, fel szeretnéd mérni a helyzet kockázatait, vagy egyszerűen nem tudod, milyen jogkövetkezményre számíts, akkor keress meg. Érthető válaszokat fogsz kapni.

Tudnivaló: A jogi tanácsadást általában online, videókonferencia útján nyújtom.

A tanácsadást minden esetben egy első beszélgetés előzi meg, ami díjtalan, és amire online tudsz bejelentkezni. Itt rögzítjük a jogi tanácsadás időpontját, díját és a további tudnivalókat.

„Szerződésre van szükségem!”

Egy jó szerződéssel rengeteg pénzt takaríthatsz meg!
A szerződésírás szakértelmet igényel. Mivel én a „szerződések szerelmese” vagyok, nálam jó kezekben leszel. Rengeteg felhasználási, vállalkozási, megbízási, adásvételi szerződést írtam, véleményeztem magyarul, angolul és németül, ezért Neked is elkészíthetem, amire szükséged van!

Tudnivaló: A szerződésszerkesztést általában jogi tanácsadás előzi meg, hiszen fel kell mérni, milyen ügyben, milyen iratra van szükséged.

„Jogvitába keveredtem!”

Felteszem, hogy az a célod, hogy mielőbb lezárd a vitát!
A szerzői jogi jogviták kezelésében ügyvédként arra törekszem, hogy ügyfelem mielőbb a vita végére érjen, lehetőleg békés úton. Csak ha erre nincs mód, akkor marad a pereskedés.
Jogi képviselőként tanácsot adok, felszólítást írok, képviselem az ügyfelem tárgyalásokon, hatóságok, bíróságok előtt. Maximálisan és személyre szabottan képviselem az ügyfél érdekét.

Tudnivaló: A szerződésszerkesztést általában jogi tanácsadás előzi meg, hiszen fel kell mérni, milyen ügyben, milyen iratra van szükséged.

MIÉRT ÉN VAGYOK A LEGJOBB VÁLASZTÁS?
0 +
év tapasztalat
0
év munkatapasztalat
az Artisjusnál
0 +
szerzői jogi témájú cikk, bejegyzés, YouTube videók

A 9 leggyakoribb szerzői
joggal kapcsolatos kérdés

Alább azokat a szerzői joggal kapcsolatos kérdéseket, és azok egyszerű, közérthető válaszát foglaltam össze, amivel a praxisom során leggyakrabban találkoztam. Ez értelem szerint nem minősül jogi tanácsadásnak – egyedi ügyben jelentkezz be konzultációra!

Sehol!
A szerzői művet nem kell „levédetned” sehol, mert a szerzői jogi védelem a mű létrejöttével, tehát a megalkotás pillanatában keletkezik. Az oltalom feltétele, hogy szellemi tevékenységéből fakadó egyéni, eredeti jellegű művet hozz létre. Ha később szeretnéd a szerzőséged bizonyítani, akkor például a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) tudsz kérni önkéntes műnyilvántartásba-vételt.

Sehol!
Valamely ötlet, elv, elgondolás, eljárás, működési módszer vagy matematikai művelet nem lehet tárgya a szerzői jogi védelemnek. Ha titokban tartható, akkor arra kell törekedni, hogy üzleti titokként, know-how-ként oltalmat biztosíts rá. 

A szerzői jogot általában nem lehet átruházni, hanem felhasználási engedélyt lehet a műre szerezni.

A szerzői jogok – a törvényben megszabott kivételeket leszámítva – nem ruházhatók át, másként sem szállhatnak át és azokról lemondani sem lehet. A szerzőtől a műve felhasználására vagy egyedi felhasználási szerződés útján lehet engedélyt szerezni, vagy a felhasználásra a közös jogkezelő ad engedélyt, vagy a törvény biztosítja a szabad felhasználást.

Minden felhasználásnál egyedileg kell vizsgálni, hogy hogyan kell eljárni, és kitől kell az engedélyt beszerezni. Tudom, nem egyszerű. Ha kérdésed van, segítek eligazodni.

Ez ebben a formában nem igaz.

Egyes közös jogkezelők a szerzői jogi törvény és a közös jogkezelőkénti nyilvántartásuk alapján (a meghatározott vagyoni jogok tekintetében) a Magyarországon történt felhasználásokra akkor is képviselik a jogosultakat, ha közvetlenül nem bízzák meg ezzel. Pl. Egyes felhasználások tekintetében ilyen az Artisjus (Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület), az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület) vagy a MAHASZ is.

Az ilyen, azaz a törvényen és a hivatalos bejegyzésen alapuló képviseletet a törvény kiterjesztett közös jogkezelésnek hívja.

Az viszont tény, hogy a közös jogkezelőnek meg kell ismernie az adataid ahhoz, hogy a jogdíjat kifizethesse számodra.

Felléphetsz a tisztességtelen versenytárssal szemben.

Amennyiben a tisztességes versenybe ütköző módon másolja a versenytárs a terméked vagy a szolgáltatásod jellegzetes külsejét, csomagolását, megjelölését, akkor felléphetsz vele szemben. Ide tartozik az az eset, ha olyan honlapot hoz létre, ami a Tiedre „hajaz”, a fogyasztóban azt a képzetet kelti, hogy a Te oldaladon jár.

A későbbi vita elkerülése érdekében javasolt szerződéses úton rendezni az alkotások körüli jogviszonyt.

Ötből négy szerzői jogi kérdés így kezdődik: volt egy vállalkozásunk…

Az alkotásban történő közreműködés hozza létre a szerzői jogot. Azonban amikor többen tartósan egy gazdasági célt szolgálva alkotnak együtt, később ezt nehéz bizonyítani. Ha megszűnik a vállalkozás, gyakoriak a viták, elszámolással kapcsolatos elégedetlenségek.

Ha a vállalkozás szellemi termék (pl. honlap, tréning, videógyártás, szoftver, telefonos applikáció) létrehozására irányul, érdemes szerződéses úton előre lefektetni az üzlettársakkal az eredmények megalkotásának módját, a felhasználási engedélyek körét részesedések mértékét – együttműködési, vállalkozási és felhasználási szerződések útján.

Nem!

Azzal, hogy az interneten elérhető a műved, nem veszíted el a szerzői jogaid. Ha jogosulatlanul felhasználják a művek, akkor a Te döntésed, hogy fellépsz-e a jogsértéssel szemben!

És fordítva is: az interneten talált zenék, fotók, képek nem használhatóak fel szabadon, hanem ehhez általában engedélyt kell kérni a jogosulttól.

Bizonyos esetben szerzői jogi védelem, más esetben adatbázis-előállítói jogok illetnek meg.

Amennyiben az adatbázis nem egyéni-eredeti alkotás, akkor szerzői jogi védelem nem illet meg. Amennyiben az adatbázis tartalmának megszerzése, ellenőrzése vagy megjelenítése jelentős ráfordítást igényelt, akkor adatbázis-előállítóként kapcsolódó jogi oltalom fog megilletni, amikor az adatbázis tartalmának egészét vagy jelentős részét használja fel valaki.

Megfelelő szerződések útján lehet a jogi oltalmat, és ezzel a bevételt a vállalkozásnak biztosítani.

Ez városi legenda.

Ha a szerzői mű beazonosítható, egyéni, eredeti részét szeretnéd felhasználni, ahhoz már engedélyt kell kérned, függetlenül annak a hosszától. Ez alól kivételt jelent, ha az idézet, vagy a paródia kivétele alá esik.

Ügyvédként használható megoldásokat nyújtok szerzői jogi ügyekben – megfizethető áron.

Felvennéd velem a kapcsolatot? Itt tudod megtenni!

Szerzői jogi témájú
sajtómegjelenéseim válogatása

Gálvölgyi János rádiós műsorában szórakoztató szerzői jogi gyorstalpalót adtam.

Gálvölgyi János hívott meg szerzői jogász ügyvéd vendégnek a Klubrádió „ÖTÖS” című műsorába! Én még nem nevettem ennyit médiaszereplés közben! Le lehet-e „védetni” a „GYÚRUNK, VAZE?” mondatot, hogyan ne csajozz Petőfi-verssel, mi a legkorábbi szerzői joggal kapcsolatos élményem, és miért hordom magamnál mindig a szerzői jogi törvényt?

Hallgasd vissza a beszélgetést itt.

Az RTL KLUB-nak interjút adtam Balázs Klári „plágiumperének” ügyében.

A videó megtekinthető az RTL Klub oldalán.

Balázs Kláriék “plágiumpere” lezárult, engem pedig szerzői jogban jártas ügyvédként arról kérdezett az RTL Klub, hogy mennyiben változott a szerzői jogi jogsértések bizonyítása az elmúlt évtizedekben. 3:15-től kezdődik a velem készült interjú! 

Kertész Imre Intézet szerzői jogi-irodalmi konferenciáján felhasználási szerződésekről tartottam előadást.

A videó megtekinthető a Youtube-on.

Fontos megérteni, hogyan lehet szabályosan és érvényesen szerződni, ha megrendelésre ír valaki. A Kertész Imre Intézet “Hogyan lesz pénzem az írásból? című konferenciáján a szövegírók szerzői jogairól adtam elő.

Szellemi tulajdonnal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésre hívtak a Művészetek Völgyébe.

Nézd meg a bejegyzést Instagram-on.

A fesztivál utolsó napján egy nívós kulturális program része lehettem. Több prominens résztvevővel (úgy, mint Pomázi Gyula, az SZTNH jelenlegi elnöke, Bendzsel Miklós, az SZTNH korábbi elnöke, valamint Horváth Péter, a ProArt igazgatója) innovációról, a hazai befektetési kedvről és szerzői jogról beszélgettünk.

Népszavában interjút adtam szerzői jogi témában.

Olvasd el a cikket a Népszava oldalán.

Szerzői jogi kérdések a veszélyhelyzetben! Színházi előadások online közvetítése és otthonról sugárzott Facebook-koncertek témában arról kérdezett a napilap, hogy kell-e a szerzőtől, színészektől engedélyt kérni – 2020-ban a járvány első hullámában a Népszavának adtam interjút a témában!

Az Index kérdezett Ken Follett új regénye kapcsán.

A cikk elolvasható az Index oldalán.

Egy magyar író jogsértésként élte meg, hogy azonos címmel jelent meg hazánkban a világsikerű író regénye. Szerzői jogi szempontból más a helyzet.

Az RTL Klub híradója kérdezett a „Gyurcsány-show” paródiacélú kisvideója kapcsán.

A riporter kérdése, hogy ha az Austin Powers filmsorozatok egy részletét felhasználják a politikai kampány részeként egy kisfilmben, az sértett szerzői jogot, esetleg a paródiakivétel alá esik?

A riportot nézd vissza itt (regisztrációköteles).

NO PHOTO! Az építészeti fotózás jogi kérdései.

Az Építészfórumon megjelent tanulmányomban összefoglalom az épületfotókkal kapcsolatos szerzői jogi problémákat, és részletes gyakorlati útmutatót adok építészeknek és fotóművészeknek.

A cikket itt olvashatod el!

Gálvölgyi János rádiós műsorában szórakoztató szerzői jogi gyorstalpalót adtam.

Gálvölgyi János hívott meg szerzői jogász ügyvéd vendégnek a Klubrádió „ÖTÖS” című műsorába! Én még nem nevettem ennyit médiaszereplés közben! Le lehet-e „védetni” a „GYÚRUNK, VAZE?” mondatot, hogyan ne csajozz Petőfi-verssel, mi a legkorábbi szerzői joggal kapcsolatos élményem, és miért hordom magamnál mindig a szerzői jogi törvényt?

Hallgasd vissza a beszélgetést itt.

Az RTL KLUB-nak interjút adtam Balázs Klári „plágiumperének” ügyében.

A videó megtekinthető az RTL Klub oldalán.

Balázs Kláriék “plágiumpere” lezárult, engem pedig szerzői jogban jártas ügyvédként arról kérdezett az RTL Klub, hogy mennyiben változott a szerzői jogi jogsértések bizonyítása az elmúlt évtizedekben. 3:15-től kezdődik a velem készült interjú! 

Kertész Imre Intézet szerzői jogi-irodalmi konferenciáján felhasználási szerződésekről tartottam előadást.

A videó megtekinthető a Youtube-on.

Fontos megérteni, hogyan lehet szabályosan és érvényesen szerződni, ha megrendelésre ír valaki. A Kertész Imre Intézet “Hogyan lesz pénzem az írásból? című konferenciáján a szövegírók szerzői jogairól adtam elő.

Szellemi tulajdonnal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésre hívtak a Művészetek Völgyébe.

Nézd meg a bejegyzést Instagram-on.

A fesztivál utolsó napján egy nívós kulturális program része lehettem. Több prominens résztvevővel (úgy, mint Pomázi Gyula, az SZTNH jelenlegi elnöke, Bendzsel Miklós, az SZTNH korábbi elnöke, valamint Horváth Péter, a ProArt igazgatója) innovációról, a hazai befektetési kedvről és szerzői jogról beszélgettünk.

Népszavában interjút adtam szerzői jogi témában.

Olvasd el a cikket a Népszava oldalán.

Szerzői jogi kérdések a veszélyhelyzetben! Színházi előadások online közvetítése és otthonról sugárzott Facebook-koncertek témában arról kérdezett a napilap, hogy kell-e a szerzőtől, színészektől engedélyt kérni – 2020-ban a járvány első hullámában a Népszavának adtam interjút a témában!

Az Index kérdezett Ken Follett új regénye kapcsán.

A cikk elolvasható az Index oldalán.

Egy magyar író jogsértésként élte meg, hogy azonos címmel jelent meg hazánkban a világsikerű író regénye. Szerzői jogi szempontból más a helyzet.

Az RTL Klub híradója kérdezett a „Gyurcsány-show” paródiacélú kisvideója kapcsán.

A riporter kérdése, hogy ha az Austin Powers filmsorozatok egy részletét felhasználják a politikai kampány részeként egy kisfilmben, az sértett szerzői jogot, esetleg a paródiakivétel alá esik?

A riportot nézd vissza itt (regisztrációköteles).

NO PHOTO! Az építészeti fotózás jogi kérdései.

Az Építészfórumon megjelent tanulmányomban összefoglalom az épületfotókkal kapcsolatos szerzői jogi problémákat, és részletes gyakorlati útmutatót adok építészeknek és fotóművészeknek.

A cikket itt olvashatod el!

YOUTUBE VIDEÓK

Ha szerzői jogi kérdésben keresed a választ, jó helyen jársz!

Jelentkezz be az első ingyenes beszélgetésre.