Bemutatom az ügyfelem: Online piactér – szerzői jogi csavarral!
Bemutatom az ügyfelem: Online piactér – szerzői jogi csavarral!

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2023. január 4.

Bemutatom az ügyfelem!
Online piactér - szerzői jogi csavarral!

Szerzői jog, szerződések és online piacterek – ügyvédként ott segítek, ahol tudok! Betekintést engedek ezekbe az ügyekbe – az ügyfelek teljes anonimitása megtartása mellett! Ha Te is online piactér logikájú honlapot hozol létre, amiben szerzői jogi „csavar” is van, akkor most figyelj!

Az ügyfelem egy olyan honlapot álmodott meg, ahol szerzők és felhasználók találnak egymásra. Egy felhasználási szerződés megkötésére irányuló online piacteret kívánt létrehozni – amire hazánkban előtte még nem volt példa!

Az ügyfél a honlap ötletével keresett fel, ezért a honlap fejlesztésével párhuzamosan adtam jogi tanácsot, és segítettem kialakítani az online piactér szolgáltatást. A piactér-szolgáltatások nagyon hangzatosak, hiszen rengeteg apróság szuper ötletnek tűnik (mi lenne, ha a számlázást is mi csinálnánk a vevő helyett, a szerződéseket is megkötjük helyettük stb.).

Azonban amikor jogilag értelmezzük ezeket a felvetéseket, sokszor kivitelezhetetlennek tűnnek. Ezért a folyamatos tanácsadásnak része volt az is, hogy kiiktattuk ezeket a „vadhajtásokat”.

A kész szolgáltatásra átfogó, több szerepre szabott, és a jogszabályoknak is megfelelő általános szerződési feltételeket írtam. Ezen túl mintát készítettem a megkötendő felhasználási szerződésre, majd az egész megkoronázásaként az adatkezelési tájékoztatót.

Egy olyan, szerzői művek „forgalmazására” irányuló online piactér indulásához tudtam hozzájárulni, aminek nem volt mintája hazánkban. Az ötlettől a fejlesztés befejezéséig segítettem a honlap üzemeltetőjét, hogy egy olyan szolgáltatást tudjon nyújtani, ami eléri a célját, de a költségeket és a kockázatokat is optimalizálja.

Neked is olyan vállalkozásod van, ahol:

  • egy formabontó online piacteret hoznál létre,
  • ahol szerzői művekre vonatkozó felhasználási szerződést kell kötni,

de nem tudod azt sem, hogyan kezd hozzá?

Ne aggódj. Neked egy jó ügyvéd kell. Keress meg, beszélgessünk a vállalkozásodról.

Jelentkezz be az alábbi linken. Semmi veszíteni valód!

Dr. Fodor Klaudia Franciska ügyvéd, társasági és cégjogi szakjogász. Szerzői joggal, ingatlanjoggal és cégjoggal foglalkozik. Korábban hét évig dolgozott az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnél.