Bemutatom az ügyfelem! Formabontó ötletre építő vállalkozás – stratégia nélkül
Bemutatom az ügyfelem! Formabontó ötletre építő vállalkozás – stratégia nélkül

Szerző: Dr. Fodor Klaudia | 2022. február 17.

Bemutatom az ügyfelem!
Formabontó ötletre építő vállalkozás - stratégia nélkül

Szerzői jog és kapcsolódó jogi teljesítmények – ügyvédként ott segítek, ahol tudok! Betekintést engedek ezekbe az ügyekbe – az ügyfelek teljes anonimitása megtartása mellett! Ha Neked is olyan vállalkozásod van, ahol egy formabontó ötlet, „szellemi termék”, egyedi tudás a központi elem, akkor most figyelj! Üzleti tervezés és IP stratégia ügyvéddel így történik.

Az ügyfelem egy olyan mezőgazdaságban hasznosítható ötletre építi a termékét, amit sajnos szabadalmaztatni nem tud. Azonban így is szerette volna a marketinget, és a termelést erős alapra helyezni, és az alvállalkozóival a megfelelő szerződéseket megkötni – azonban érezte, hogy ennek a teljes megoldása túlmutat rajta. Az ügyfél üzleti kapcsolatai főleg külföldre nyúlnak, ezért a szerződésekre angol nyelven is szüksége volt. Hozzám fordult tanácsért.

Üzleti tervezés és IP stratégia ügyvéddel!

Mindenek előtt átfogó IP stratégiai tanácsadást nyújtottam az ügyfélnek. Áttekintettük, mire alapszik a szolgáltatása, tartalmaz-e szerzői jogilag védett alkotást. Arra jutottunk, hogy mivel a termék egy ötlet „kimaxolásán” alapszik, a szerzői jog automatikusan biztosított oltalma helyett az ügyfél aktív közreműködését igényli bármilyen oltalom megszerzése.

Megbeszéltük, hogy a termék elnevezését védjegyként lehet oltalomba venni. Mivel az ügyfél uniós szinten nyújt szolgáltatást, ezért egy közösségi védjegyoltalom mellett döntött.

Ezen túl, a termék gyártási eljárása tartalmaz számos olyan vonást, amit ajánlott titokban tartani, leírni, és know-how-ként oltalmazni. Erre titoktartási megállapodásokat írtam számára magyar és angol nyelven.

Az első konzultációra az ügyfél átküldte az előzményeket, a korábbi szerződéseket, és a készült a kérdéseivel. Sok kérdése volt. Egyúttal szkeptikus volt, mivel elmondása szerint korábban nem kapott használható válaszokat. Nagyjából tíz perc beszélgetés után azt mondta, hogy már most többet segítettem neki, mint eddig bárki, akitől tanácsot kért. Ezért megérte fizetni a konzultációért.

Neked is olyan vállalkozásod van, ahol

  • egy formabontó ötlet, „szellemi termék”, egyedi tudás a központi elem,
  • vagy magad alkottad ezeket, vagy mástól „vetted”,

és olyan JOGI FELADAT MERÜLT FEL, amivel nem tudsz megbirkózni?

Nem is kell. Neked egy jó ügyvéd kell. Keress meg, beszélgessünk a vállalkozásodról.

Jelentkezz be az alábbi linken, ha üzleti tervezés és IP stratégia megalkotásához szeretnéd a segítségem kérni. Semmi veszíteni valód!

Dr. Fodor Klaudia Franciska ügyvéd, társasági és cégjogi szakjogász. Szerzői joggal, ingatlanjoggal és cégjoggal foglalkozik. Korábban hét évig dolgozott az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnél.